3,2,1 GO op de fiets is Barry er zo...

Barry komt uit Den Haag maar woont momenteel in Rijswijk. Hij is wel nog vaak in Den Haag te vinden, omdat hij werkzaam is voor Den Haag FM. Als Barry in Den Haag is doet hij alles op de fiets. Hij leerde fietsen van zijn vader toen hij een jaar of 4 was. Op de camping, op een grasveld, zonder zijwieltjes. Sindsdien gebruikt hij zijn fiets voor zowel praktische zaken maar ook recreatief.

Ik gebruik mijn fiets …

Om van A naar B te komen. Naast zijn werk bij ADHD FM, een radioshow bij Den Haag FM, werkt hij ook voor de gemeente Schiedam. Hij fietst twee keer per week vanuit Rijswijk naar zijn werk. “Dat is 18 kilometer fietsen, maar ze hebben een douche op mijn werk, dus dan spoel ik me even af en begin ik met de dag”. “In Den Haag doe ik alles op de fiets, de auto gebruik ik hier niet”. 

In de weekenden gebruikt Barry zijn fiets vooral recreatief en probeert hij zo veel mogelijk sportief bezig te zijn. “Momenteel ben ik met een mountainbike challenge bezig, dus ik heb een enduro bike.” Dat is een soort veelzijdige mountainbike. “Die gebruik ik in Zoetermeer en Duitsland en overal waar bergen zijn, daar donder ik dan vanaf met mijn fiets”.

Fietsen naar het Spui, Da’s zo gefietst

Mijn fiets zorgt voor…

Dat ik relatief weinig kosten heb. Ik hoef geen wegenbelasting te betalen of veel geld uit te geven aan dure verzekeringen. Daarnaast ben ik actief bezig en dat is goed voor de algehele gezondheid. Een ander voordeel is dat je je fiets bijna overal, zonder problemen, kan neerzetten, dat is met de auto een ander verhaal. In de stad bewegen is altijd wel aan te raden op een fiets.

Ik fiets het liefste naar…

“Richting een uitdaging. Ik houd ervan gekke dingen te doen op een fiets. Momenteel ben ik voor ADHD FM bezig met een mountainbike challenge en ik deed pas nog, samen met mijn co-host, mee aan de Stalen Ros”. Een fietsrace op het water met een oud-Hollands tintje. De teams worden uitgedaagd een flitsende fiets te ontwerpen, te bouwen en zo snel mogelijk het parcours over het water af te leggen.

“We hebben een tandem gehad van Stichting Leren Doen, deze stichting verzamelt oude fietsen en knapt ze op. De fietsen worden vervolgens aan mensen gegeven die zich geen fiets kunnen veroorloven. Bij de Stichting hadden ze toevallig een tandem over dus die hebben ze aan ons gedoneerd. Mijn co-host heeft toen een ontwerp gemaakt voor de Stalen Ros. We hebben een boot gebouwd om de tandem met daarachter de Haagse skyline. Het is een behoorlijk gevaarte geworden. We gaan er ook niet vanuit dat we het einde gaan halen, dus we gaan voor het mooiste ontwerp”.

Waarom niet…waarom wel!

Ik denk dat de grootste belemmering het weer is, maar ook gemakzucht. Mensen beseffen zich misschien niet voldoende hoeveel financieel voordeel ze uit het gebruik van de fiets kunnen halen maar ook gezondheidsvoordelen. Er is eigenlijk geen reden om niet de fiets te pakken en als het een keertje regent, nou ja dan kan je altijd nog kiezen om een ander vervoermiddel te nemen.