Fiets naar je werkdag

Waarom met de tram of auto als je op de fiets sneller, duurzamer en goedkoper onderweg bent? Op donderdag 25 mei is het weer Fiets naar je werkdag. Een dag om te ontdekken wat fietsen naar het werk mensen en organisaties kan opleveren.

In Den Haag doen veel werkgevers mee aan deze landelijke dag, die bedoeld is om het woon-werkverkeer op de fiets aandacht te geven. “Omdat fietsen gezond is, omdat het een positieve uitwerking op ons immuunsysteem heeft, het ons geluksgevoel bevordert, goed voor je portemonnee en het milieu is én omdat het gewoon beter werkt”, aldus de organisatie.

Betere fietsfaciliteiten

In Den Haag is ex-fietsburgemeester Marcel Kleizen betrokken bij de organisatie. “Den Haag wordt steeds meer een fietsstad en dat is de merken aan de faciliteiten. Ik zou zeggen: geef het een kans en ontdek hoe het is om op de fiets naar jouw werk te gaan.”

Kleizen ziet dat werkgevers in Den Haag steeds meer het belang inzien van vitale medewerkers die naar werk fietsen. “Bedrijven ondersteunen het fietsen bijvoorbeeld met een fietsvergoeding, goede fietsparkeermogelijkheid en het ontmoedigen van autogebruik voor woon-werkverkeer.”

Duurzame keuzes

Saffier is een van de organisaties binnen Den Haag die actief meedoet aan deze dag. “Met meerdere woonzorglocaties, allemaal in Den Haag, leent onze organisatie zich goed om duurzame keuzes te stimuleren”, vertelt Jan-Martien Touw, manager vastgoed. “Bij elke vestiging zijn goede fietsparkeerfaciliteiten. We willen niets verplichten, maar het is leuk om op zo’n dag medewerkers te verleiden om een duurzamere keuze voor de lange termijn te overwegen.”

Zelf fietst hij dag in, dag uit naar zijn werk. “Ik fiets tussen de verschillende locaties. Omdat ik verder een veelal zittend beroep heb, is het bewegen tussendoor heel welkom. Dan heb ik meteen mijn beweging gehad en bovendien is het ook veel sneller dan de auto. Zo fiets ik met gemak 4.000 kilometer per jaar. Dat is toch mooi meegenomen.”

Meedoen

Meedoen aan de Fiets naar je werkdag kan als organisatie, maar ook als individuele werknemer. Deelnemers maken kans op een elektrische fiets inclusief fietsverzekering. En als je wilt kun je die dag ook iets goeds doen voor een ander door je bespaarde autokosten te doneren aan CooP-Africa.

Doe jij mee? Laat het ons weten door #denhaagfietst te taggen in je post op social media.