Fietsen brengen met de fiets

Heb je de Den Haag Bakfiets al zien rijden? Samen met Cargoroo stelt de gemeente deze beschikbaar voor bewoners van de Schilderswijk en de Stationsbuurt. Tamme Hansma van stichting Stek doneerde 6 fietsjes aan Ieder Kind een Fiets en bracht ze met deze bakfiets.

Tamme Hansma (75) is gepensioneerd, maar hij leidt allesbehalve een rustig leven. Als vrijwilliger van stichting Stek geeft hij fietslessen bij kerk- en buurtcentrum De Paardenberg in de wijk Transvaal. Hij leerde, samen met andere vrijwilligers, al vele mensen van verschillende culturele achtergronden fietsen.

Fiets & vervoer kinderfietsen

Toen hij hoorde dat de inzamelactie voor het Kinderfietsenplan weer van start ging, dacht hij meteen aan de 6 gedoneerde kinderfietsen in de kelder van het centrum. Hoe komen deze fietsen bij het inzamelpunt bij Stichting Leren Doen? “Ik heb geen auto. De Den Haag Bakfiets biedt uitkomst voor mij en andere mensen in deze wijk. Met touwen en spanbanden heb ik de kinderfietsen op de bak gebonden. Dat ging prima hoor. Er pasten er drie tegelijk in. De fiets fietst heerlijk licht door de trapondersteuning.”

Ieder kind een fiets

Het Kinderfietsenplan wordt in Den Haag oa. uitgevoerd door Stichting Leren Doen, samen met de gemeente Den Haag. Niet meer gebruikte (kinder)fietsen worden ingezameld en door Stichting Leren Doen opgeknapt. Om vervolgens onder het motto Ieder kind een fiets, gedoneerd te worden aan kinderen die zich geen fiets kunnen permitteren.

Tamme Hansma werkte vanuit De Paardenberg al eerder samen met Ieder Kind een Fiets. “In 2020 werden we sponsor van Ieder Kind een Fiets in samenwerking met GroenLinks die een bedrag voor ons ophaalde. We konden toen veel kinderen van wie de ouders bij de Voedselbank komen blij maken met een tweedehands kinderfiets. Dat gaan we dit jaar weer doen.”

Voordelen

“Nu we de Den Haag Bakfiets weten te vinden, vermoed ik dat deze wel vaker van pas kan komen bij het uitvoeren van klusjes of voor de Voedselbank of ons babyspulleninitiatief in de wijk. Iedereen die kan fietsen kan erop rijden; je hebt geen rijbewijs nodig. Misschien zijn de mensen van de fietslessen ook wel geïnteresseerd als ze eenmaal geslaagd zijn.”

Binnenkort: Fiets ook met de Den Haag Bakfiets

De Den Haag Bakfiets is te vinden bij Den Haag Fietst! Service en info aan de Wagenstraat 185A. Met de gemakkelijke app van Cargoroo is de fiets zo gehuurd. Met de Den Haag Fietst code kun je de fiets een half uur gratis gebruiken. Deze codes komen binnenkort beschikbaar via Den Haag Fietst, het servicepunt, flyers en sociale media. Volg Den Haag Fietst op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte!

Lees ook het verhaal van Aimad met de Den Haag Bakfiets

Of pak zelf de bakfiets!

Fietsen brengen met de fiets