‘Fietsen moet voor iedereen toegankelijk zijn’

Fiets & geef je fiets weg

Timo (9) ging met zijn moeder Caroline Dijkman (48) naar Stichting Leren Doen om zijn oude fiets weg te geven. Gelukkig was het geen verdrietig afscheid, want via het Haags Kinderfietsenplan maakt zijn oude fiets nu een ander kind blij. “Door dit project gingen we er over nadenken wat een fiets eigenlijk betekent voor een gezin.”

“Met deze fiets ging Timo elke dag naar school. Inmiddels is hij alweer een stuk groter en heeft hij een nieuwe mountainbike. De oude fiets stond zonder zadel in de schuur. Net als de fiets die hij daarvoor gebruikte, de fietskar waar hij als kleintje in zat en de skelter. Het stond eigenlijk alleen maar in de weg.

Ik had de inhoud van onze schuur bijna naar de kringloopwinkel gebracht, toen ik opeens aan het ANWB Kinderfietsenplan dacht. Ik had ervan gehoord via iemand met wie ik ooit heb samengewerkt. Dit project zorgt ervoor dat oude fietsen worden opgeknapt door onder andere Stichting Leren Doen en vervolgens doneert aan gezinnen die geen fiets voor hun kind kunnen kopen.

Een stukje vrijheid
Toen ik het Timo uitlegde, vond hij het prima om zijn fiets weg te geven. Hij is al gewend dat oud speelgoed naar de kringloopwinkel gaat, want duurzaam leven is wat we hem in de opvoeding meegeven. Al kan hij het zich bijna niet voorstellen dat er kinderen zijn die geen fiets hebben. Maar als we erover nadenken, is het ons al snel duidelijk hoeveel een kinderfiets voor een gezin kan betekenen.

Fietsen is een stukje vrijheid. Timo’s wereld wordt er groter door. Hij gaat op de fiets naar voetbaltraining en naar zwemles. Als dit wegvalt, blijven de kinderen afhankelijk van de ouders en blijft hun wereld klein. Mijn moeder is lerares Nederlands voor vluchtelingen en van haar hoor ik soms dat kinderen niet naar een andere school gaan, terwijl dat eigenlijk beter zou zijn, omdat het niet op loopafstand is. Soms gaan ze niet op clubjes, omdat vervoer een probleem is.

Wat een fiets betekent
Wij doen als gezin alles op de fiets. Timo fietst naar school, fietst daarna met vriendjes door de wijk. Zijn vader fietst elke dag naar zijn werk. Als we naar de stad gaan, dan gaan we op de fiets. Dat scheelt bakken parkeergeld. Fietsen is ook onze hobby. Naast de stadsfietsen hebben we ook allemaal een racefiets. Daarmee gaan we bijvoorbeeld naar het strand in de zomer.

Fietsen is voor ons vanzelfsprekend, maar door dit project ging ik er over nadenken wat een fiets eigenlijk betekent voor een gezin. Wat voor mij voor vanzelfsprekend is, moet voor iedereen toegankelijk zijn.”

Wil je ook een kinderfiets inleveren voor het ANWB Kinderfietsenplan? Hier lees je waar dat kan. Of meer weten over het Haags Kinderfietsenplan en Stichting Leren Doen?

Fiets&
Fietsen is gezond, snel, leuk, duurzaam, goedkoop en sportief. Maar je fietst niet alleen voor jezelf. Samen brengen we verandering teweeg. Samen zorgen we ervoor dat fietsen zin heeft en Den Haag een gezonde, groene, sociale en inclusieve stad wordt. Een fietsstad.

Lees ook het fietsverhaal van andere Hagenaars, zoals Ali die helemaal naar Marokko fietste. Fiets & geef om de ander. Of Ankie, die wekelijks met senioren fietst. Fiets & geef om elkaar. Of het verhaal van Eva: Fiets & geef je tijd. Deel ook jouw fietsverhaal op social media met #Denhaagfietst of laat het ons weten.