Fietslessen in Den Haag

Iedereen kan leren fietsen. Op verschillende plekken in Den Haag kun je meedoen aan een fietscursus.

Vaak bieden de buurtsportcoaches deze fietslessen aan vanuit een wijkcentrum en zijn ze voor iedereen betaalbaar. Op de sociale kaart kun je vinden bij waar je bij jou in de buurt fietslessen kunt volgen. De prijzen verschillen per locatie. Met een Ooievaarspas kun je bovendien vaak korting krijgen. Meestal zijn er fietsen beschikbaar om mee te oefenen.

Via de QR-code op de flyer kun je je meteen opgeven bij jou in de buurt. Voor 20 euro krijg je dan 10 fietslessen.

fietslessen in Den Haag

Voor iedereen

Transvaal in het Wijkpark Transvaal is een van de locaties in Den Haag waar wekelijks fietslessen plaatsvinden. Al 700 mensen leerden hier fietsen.

De deelnemers hebben allerlei verschillende achtergronden: er zijn mensen uit Latijns-Amerika, Afrika, Oost-Europa, Marokko, Syrië, Iran, Turkije – Turks én Koerdisch, Indonesië, Suriname en Nederlanders uit Den Haag. Jong en oud. Migranten, statushouders, expats, ongedocumenteerden, en autochtonen. Hier zeggen ze: iedereen kan leren fietsen.

“Eerst leer je hoe je moet fietsen op een fiets van de fietsschool. Daarna ben je klaar om ook te oefenen in het verkeer.”, vertelt vrijwilliger Tamme Hansma. “Als je het fietsen onder de knie hebt, krijg je een diploma.”

Iedereen kan leren fietsen

Volgens fietsdocente Eva geeft leren fietsen vrijheid en kansen. Lees haar verhaal. “Eén leerling gaat nu elke dag op de fiets naar haar werk. Het scheelt haar bakken met geld voor ov-kaartjes. Ook is er een stel dat ik vaak tegenkom in het Zuiderpark. Zij sprak haast geen Nederlands, maar haar man vertaalde tijdens de les. Het is knap hoe ze het heeft opgepakt.”

Nahema, met diabetes-2 en overgewicht, had zich op advies van haar huisarts ingeschreven voor fietsles. Haar conditie belemmerde in eerste instantie het leren fietsen, maar met doorzettingsvermogen haalde ze toch haar diploma. Twee maanden daarna was zij was 8 kilo afgevallen.

Een andere deelneemster, Serpil, moest voor een nieuwe baan in de thuiszorg goed kunnen fietsen. Na de cursus werd ze aangenomen.

Leer zelf fietsen

Voor meer informatie over fietslessen kun je mailen naar Den Haag Fietst: denhaagfietst@gmail.com of neem contact op met Den Haag Fietst! Service & Info. Stap binnen aan de Wagenstraat 185A of bel 070 747 01 03.