‘Leren fietsen geeft kansen’

Fiets & Geef je tijd

Eva Schnetz (42) geeft twee keer per week fietslessen in Transvaal, omdat ze het belangrijk vindt dat zoveel mogelijk mensen in Den Haag leren fietsen. “Fietsen geeft vrijheid en kansen.”

“Ik weet nog goed dat ik dacht: jeetje, er zijn mensen die niet kunnen fietsen. Daar had ik nooit over nagedacht, want voor mij is fietsen vanzelfsprekend. Het is zo handig, snel, betaalbaar en duurzaam. Maar dan moet je het wel kunnen. Daarom leer ik mensen in Den Haag fietsen.

Ik wilde iets gaan doen als vrijwilliger, naast mijn werk als gerechtssecretaris. Ik dacht aan mensen in beweging brengen, iets met sport. Toen ik zelf niet lekker in mijn vel zat, heeft het mij ook erg geholpen om te gaan bewegen. Fietsen is daar een mooi middel voor. Bovendien gaan mijn leerlingen niet alleen meer bewegen, maar geeft fietsen hen maatschappelijk gezien ook kansen.

Het is zo leuk als ik mijn leerlingen vervolgens door de wijk zie fietsen. Eén vrouw gaat nu elke dag op de fiets naar haar werk. Het scheelt haar bakken met geld voor ov-kaartjes. Ook is er een stel dat ik vaak tegenkom in het Zuiderpark. Zij sprak haast geen Nederlands, maar haar man vertaalde tijdens de les. Het is knap hoe ze het heeft opgepakt.

Niet te veel nadenken

Veel leerlingen spreken niet zo goed Nederlands, maar in de lessen doe ik veel voor en dan kunnen ze het nadoen. Ook heb ik een brochure in vier verschillende talen over de verkeersregels. We beginnen in het park met oefenen. Pas veel later, als de mensen het onder de knie hebben, gaan we de weg op. Er is ook aandacht voor de verkeersregels.

Mensen denken soms ook dat het heel makkelijk is, omdat ze in Nederland iedereen zien fietsen en het er dan niet moeilijk uitziet. Ik kwam erachter dat ik dingen moest uitleggen die voor mij heel normaal zijn.

Zo begint de eerste les met uitleg en op- en afstappen. Ook het ‘steppen’ is een belangrijk onderdeel. Je zit dan op je zadel en met twee voeten duw je jezelf vanaf de grond vooruit. Als je eenmaal fietst, is het belangrijk om snelheid te houden, ook al vinden de cursisten dat eerst eng. Als je te langzaam gaat, val je om! Bovendien moet je vooruit leren kijken in plaats van angstvallig op je fiets te focussen. Ik leid mensen af door vragen te stellen, want als ze niet te veel nadenken gaat het beter. Dat heb ik gaandeweg ontdekt.

Doorzetten
Als je het eenmaal kan, dan verleer je het niet meer! Het maakt ook veel uit of iemand al eens eerder in zijn leven heeft gefietst. Dan leer je het sneller. Wat wel belangrijk is: doorzetten. Ook na de fietslessen.

Helaas zie ik ook dat mensen geen geld over hebben voor een fiets, of niet mondig genoeg zijn om via Marktplaats een tweedehandsfiets aan te schaffen. Dan verwatert het en durven ze na een tijdje niet meer. Ik hoop dat de gemeente een programma opzet om iedereen die heeft leren fietsen een tweedehands fiets te geven.

Ik doe dit vrijwilligerswerk al 1,5 jaar en vind het erg leuk dat ik mensen iets kan leren waar ze wat aan hebben. Ik leer mensen kennen met allerlei culturele achtergronden. Als ze het kunnen, dan vieren we het samen. Ik krijg regelmatig Marokkaanse koekjes en Turkse lekkernijen cadeau. Maar daar gaat het mij niet om; het is fijn om mensen iets te leren waar ze vervolgens iets mee kunnen. Het levert hen vrijheid, kansen en zelfvertrouwen op.”

Fiets&
Fietsen is gezond, snel, leuk, duurzaam, goedkoop en sportief. Maar je fietst niet alleen voor jezelf. Samen brengen we verandering teweeg. Samen zorgen we ervoor dat fietsen zin heeft en Den Haag een gezonde, groene, sociale en inclusieve stad wordt. Een fietsstad.

Lees ook het fietsverhaal van andere Hagenaars, zoals Ali die helemaal naar Marokko fietste. Fiets & geef om de ander. Of Ankie, die wekelijks met senioren fietst. Fiets & geef om elkaar. Deel ook jouw fietsverhaal op social media met #Denhaagfietst of laat het ons weten.