Fiets & Laat je zien: Shiba (57)

Shiba (57) fietst met tassen vol knutselspullen door Den Haag. Ze doet mee aan de fietslichtjesparade, omdat ze kinderen al knutselend wil laten zien dat veilig fietsen ook heel leuk en creatief kan zijn.

“Eigenlijk zou ik wel een bakfiets willen zoals deze van Den Haag Fietst, want soms fiets ik met veel spullen. Een enkele keer pak nu de auto als het niet meer past met tassen op de fiets. Toch ga ik het liefst op de fiets naar de scholen waar ik met mijn bedrijf de Knutselkeuken workshops geef. Ik knutsel zoveel mogelijk met gerecyclede materialen, omdat ik het milieu belangrijk vind. Met de fiets stoot je niets uit.

Nuttig knutselen

Bij de fietslichtjesparade geef ik de workshops Pimp my bike. Dit jaar werken we zoveel mogelijk met duurzame materialen, dus zo min mogelijk verlichting met batterijen. We hebben lichtjes die je kunt opladen en allerlei reflectiematerialen, die kinderen op hun fiets kunnen plakken. Reflectoren voor op het frame en voor in de wielen bijvoorbeeld. Die hoeven er na de parade niet af, dus de kinderen blijven heel de winter goed zichtbaar met hun fiets.

Ook bedachten we het lampje in het filmpje Pimp my bike. We onderzoeken nu een wat groter knutselproject: windmolentjes aan de fietsen, zodat kinderen de stroom voor hun fietslampje zelf opwekken. We proberen dit op betaalbare wijze te ontwikkelen, zodat elk kind dit kan maken. Ik ben onder andere in gesprek met een natuurkundedocent over de techniek, met studenten om te kijken of ze kunnen helpen ontwikkelen en wellicht gaan we nu met de TU Delft kijken of we dit verder kunnen ontwikkelen.

Bruisen

Ik vind de fietslichtjesparade echt een heel mooi initiatief, omdat er zoveel in zit. Iedereen kan meedoen, kinderen leren samen fietsen in het donker, ze kunnen hun creativiteit kwijt in het knutselen, ze leren over de techniek van lampjes en hun fietsen en bovenal brengt het Den Haag wat dichter bij elkaar bij de start van de donkere dagen. Superleuk om Den Haag op deze manier mooier te maken en te laten bruisen!

Fietsen brengt ons bij elkaar

Ik fiets ook in de winter, vaak wel een paar keer per dag. Meestal op mijn gewone damesfiets, al moet ik eerlijk bekennen dat ik soms de elektrische fiets van mijn man pak. Maar ook dat is een grote uitkomst, waardoor veel van onze vrienden in de 60 kunnen blijven fietsen.

Ook mijn kinderen zijn opgegroeid met de fiets. We gingen altijd op vakantie en daar eindeloos fietsen. Zelfs toen ze echt nog klein waren, met een speciale verbinding maakte mijn man de kleine fiets van zijn dochter aan zijn fiets en dan kwam zij ook goed vooruit. Nu zijn ze 16 en 20 en nog steeds gaan we met elkaar fietsen op vakantie. Deze zomer hebben we in de Dolomieten gefietst. Thuis heeft iedereen z’n eigen drukke programma, maar als we samen fietsen brengt het ons als gezin bij elkaar. Onderweg hebben we mooie gesprekken.

Ik hoop dat de fietslichtjesparade ook gezinnen bij elkaar brengt door samen te fietsen. Iedereen kan meedoen en het kost niets. Ook geven we samen de boodschap af: vergeet de fietsers niet. Daarmee wordt Den Haag ook weer een stukje veiliger.”

Fiets jij ook mee met de Haagse Fietslichtjesparade?