‘Fietsen hoort gewoon bij de opvoeding’

Fietsambassadeur Ayoub Aydin kwam erachter dat er kinderen zijn van 8, 9, 10 jaar die niet kunnen fietsen. Daarom organiseert hij nu fietsactiviteiten in Den Haag, zodat alle kinderen kunnen leren fietsen.

“Dat zoveel kinderen niet leren fietsen verbaasde me en deed me pijn in mijn hart. Ik ben met fietsburgemeester en fietsambassadeur Marcel Kleizen op pad gegaan, samen hebben we activiteiten georganiseerd op verschillende locaties in Den Haag. Daar zagen we dat kinderen uit armere gezinnen en vluchtelingenlanden niet meekomen op de fiets. Ze zijn niet bekend met fietsen en hun ouders kunnen het hen niet leren.

Ayoub Aydin met zijn fiets

Iedereen moet kunnen fietsen

Ik vind dat al die kinderen moeten kunnen fietsen. Het hoort gewoon bij de opvoeding. Zelf ben ik er ook mee grootgebracht, hier in Escamp. Fietsen is een deel van mij. En fietsen hoort bij Nederland. Je ziet vaak dat kinderen uit vluchtelingenlanden zich door het fietsen sneller aanpassen in onze samenleving. Daarom zet ik me als fietsambassadeur in voor deze kinderen.

Gratis leren fietsen

Ik bereik kinderen door gewoon op straat mijn ding te doen. Ik neem verschillende fietsjes mee en zet ze neer. We onderschatten kinderen nogal eens. Deze laagdrempelige manier werkt goed. Kinderen zien het vanzelf en worden heel enthousiast als ze merken dat ze gratis mogen leren fietsen.

Praat met jongeren

Ik vind Den Haag nog teveel een OV-stad. De gemeente kan het belang van fietsen nog beter in beeld brengen door gewoon met jongeren in gesprek te gaan over fietsen. Ik ben zelf achttien jaar en ik durf fietsambassadeur te worden. En het kan ook. Iedereen kan over fietsen praten.”