Ik wil fietsen promoten als sport

Ide Schelling is als beroepswielrenner een goede fietsambassadeur. Hij fietst regelmatig door Den Haag, maar ook de hele wereld over. Zo werd hij geselecteerd voor de Tour de France. Hij wil het fietsen promoten als sport.

“Mijn ouders vonden Ide gewoon een leuke naam, daar komt verder weinig Fries bij kijken. Ik ben in Den Haag geboren en getogen en ben ook gewend om door de stad te fietsen. Dat heeft me denk ik veel gebracht. Ik ben door het drukke verkeer erg gewend om het verkeer te lezen. Daar heb ik als profwielrenner ook veel aan tijdens de wielerrondes.

Ide Schelling

Ik fiets nu de hele wereld over

Ik heb een contract bij BORA – hansgrohe en zo van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Ik fiets dus niet alleen in Den Haag, maar de hele wereld over. Ik ben ook geselecteerd voor de Tour de France! Als ik geen wedstrijd heb, train ik dagelijks. Ik fiets dan tussen de 700 en 800 kilometer per week.

Mijn carrière was geen kinderdroom

Ik vond fietsen altijd leuk, maar een professionele carrière was geen kinderdroom. Ik fietste veel en belande op mijn 19e bij de junioren. Daar merkte ik dat ik talentvol was. Vanuit daar heb ik heel hard gewerkt om bij de opleidingsploeg terecht te komen. Ik begon er steeds meer van te dromen.

Met de fiets kom je verder

Fietsen is een perfecte manier om je hoofd te legen, sociaal met vrienden op te trekken maar misschien wel het belangrijkste: het is gezond. Als fietsambassadeur wil ik fietsen promoten als sport. Om te fietsen moet je in het begin meer geld investeren dan voor een sport als hardlopen, maar fietsen geeft veel minder blessures. Daarnaast zie je veel meer, je komt in dezelfde tijd veel verder.

Het is fijn als je op een mooie fiets veel kilometers kunt maken, maar op een goedkope fiets kun je ook heel ver komen. Fietsen hoeft, ook als sport, helemaal niet hoogdrempelig te zijn.”